Pokus o oživení tram-bus.cz

Moderátor: Předsednictvo Sdop

Odpovědět
Jan Horák
Člen Sdop
Příspěvky: 41
Registrován: 10.8.2018 17:56:38

Pokus o oživení tram-bus.cz

Příspěvek od Jan Horák »

Milí přátelé i nepřátelé,
na setkání Sdružení dopraváků v červenci jsem přednesl jakousi vizi, v níž jsem naznačil pár nápadů, jak by bylo možné trochu nakopnout v současnosti naprosto mrtvý web tram-bus.cz. Prezentace je ke stažení tady.

Základní myšlenky jsou tyto:
  • Web tram-bus.cz je nebývale populární mezi vyhledávači typu Google/Seznam. Díky tomu má obrovskou návštěvnost (zkuste si do googlu napsat "tramvaj 22"). Z toho plynou dvě věci:
    • Spousta lidí nám díky tomuhle na web chodí, ale obvykle hledanou informaci nenajdou (články o linkách jsou plné starých a zbytečných informací), jsou zmatení a píšou do komentářů k náhodným stránkám dotazy na spojení z A do B nebo jakou barvu měl deštník, který ztratili.
    • Je to obrovská příležitost. Pokud na webu budeme mít dobré informace (ideálně nějaké, které v téže podobě jinde nejsou), budou se k nám návštěvníci vracet a celý web tak aspoň k něčemu bude (a navýší se nám příjem z reklam 💰😁).
  • Jaký obsah můžeme nabídnout? Několik návrhů ode mě (zmíněno i graficky v prezentaci):
    • Stránky/články týkající se dopravních systémů v jednotlivých krajích, městech (případně i v cizích státech): z vlastní zkušenosti se domnívám, že internetu chybí nějaké blbuvzdorné návody na použití MHD, vlaků, linkových autobusů... A to nejen v konkrétních IDS (jejichž oficiální stránky poskytují často naprosto ubohé nebo příliš komplikované informace), ale klidně i ohledně cestování obecně: kde a jak se používá tarif ČD, kde IDS, co je OneTicket. Dovedu si představit, že pokud dáme dohromady stránku třeba ke každému českému kraji s takovýmito informacemi (kde si mám koupit jízdenku, jakými dveřmi se nastupuje, jak fungují MHD v městech atd.), zaplní se jedna výrazná informační díra na českém internetu.
    • Lepší stránky jednotlivých linek: současné "články" o linkách na tram-bus.cz jsou, ruku na srdce, opravdu k ničemu. Neexistuje nikdo, kdo by je měl vůli dobrovolně udržovat v aktuálním stavu (i kdyby jenom informace jako trasa atd.) a ostatně to v dnešní době digitálních jízdních řádů ani vůbec nedává smysl. Můj nápad je tvorbu těchto stránek zautomatizovat (opět viz ukázku v prezentaci) a samozřejmě i něco přidat: díky našim datům o vypravenosti vozidel víme, na kterých spojích jede dodávka a kde naopak kloubový bus (což se člověk z JŘ až na pár výjimek nemá šanci dozvědět), někde taky známe oběhy, takže teoreticky i můžeme u spojů nějak dát dohromady informaci, kam dál vůz po dojetí spoje pokračuje ("návaznost daná oběhem") a podobně. Možností je spousta a záleží to hlavně na kreativitě. Hlavně teda asi mojí.
    • Zprávy, zprávičky a všechny možné postřehy z provozu. Po umření v podstatě všech (šoto)informačních webů typu citybus.cz nebo dávného a mnou oblíbeného prahamhd.vhd.cz (ukázka) jsou skoro jediným informačním zdrojem v této oblasti sociální sítě a na nich hlavně skupiny jako Miluju autobusy a podobně. Na facebooku je ale problém dohledat, co se dělo před týdnem, natožpak kdyby se někdo snažil najít, co se dělo dva roky zpátky. I to je tedy příležitost pro tram-bus.cz. @Jiří Trsek se sám hlásil s tím, že by rád přispíval svými poznatky z provozu a zajisté se najde i mnoho dalších věcí, které se třeba formátem nehodí do videí Metrobusu.
Co tedy? Můj návrh zní: udělejme z tram-busu místo, kde přijdou k užitečným a spolehlivým informacím ze světa dopravy nejen šotouši, ale i běžní cestující. Máme na to technické prostředky i web s velkým potenciálem. Je škoda jej nevyužít!
O začátek se pochopitelně musím postarat hlavně já, čehož jsem si vědom. Pevně ale doufám, že se nový rozjezd podaří uskutečnit a že se přidáte i vy ostatní!

Vojtěch Vilímec
Člen Sdop
Příspěvky: 361
Registrován: 8.8.2018 22:45:54

Re: Pokus o oživení tram-bus.cz

Příspěvek od Vojtěch Vilímec »

Za mě díky, že ses toho vůbec ujal. Nejatraktivnější pro mě je ta automatizace článků o linkách, protože to je něco, kde nepotřebujeme lidi (redaktory), stačí jen aby někdo napsal program a ten pak případně udržoval. Rád se do toho zapojím, ale jak píšeš, o začátek se pochopitelně musíš postarat ty, a to například i volbou vhodné technologie.

Odpovědět