přicházím zde s návrhem na novou rubriku na téma "Doprava v okresech".
Jak mě to napadlo?
Řešil jsem s Martinem po Messengeru článek o lince PID 362, který tvořím. Martin mi psal, že ho mám spojit s 332, jelikož mají spolu hodně společného. Navíc se také řešilo něco v tom smyslu, že se má dělat článek o relacích např. Praha - Příbram a ne o jednotlivých linkách. Slučování článků mi nepřijde jako úplně šťastné řešení, jelikož někdo třeba hledá informace o konkrétní lince a ne o nějakém svazku. Navíc širší veřejnost nemusí vědět, že např. zrovna do Neveklova jezdí linka PID 332. Tak jsem si říkal, že by bylo lepší udělat články o dopravě v okresech. Takhle si čtenář vyhledá přímo článek o okrese Benešov, ve kterém již bude doprava v dané lokalitě více popsaná a zjistí, že do Neveklova jezdí z Prahy sice linka 332, ale že je lepší jet vlakem do Benešova a pak až autobusem.
Co by taková stránka měla obsahovat?
V každém okresu jsou obce s rozšířenou působností (případně obce s pověřeným OÚ), což jsou většinou větší sídla. V článku by měla být popsána doprava do těchto obcí z krajského města, případně mezi sebou. Sekundárně by byla popsána ostatní doprava v okresu. A samo sebou by v článku nesměly chybět nějaká významná nebo zajímavá místa s popsanou dopravou k nim + nějaké tipy na výlety.
Opravdu by to bylo přehlednější?
Myslím, že ano. Nemuseli bychom likvidovat povedenou encyklopedii o linkách nejen PID a na druhou stranu bychom obyčejné lidi nezahlcovali zbytečně historickými daty, apod. Zkrátka by bylo všechno na jednom místě. Kdyby nějakého obyčejného člověka zajímala historie konkrétní linky, tak by se jednoduše podíval v přehledu, zda tam je.
Takže asi tak. Navíc by se mohlo jednat také o zpestření článků na stránkách. Snad vás můj návrh alespoň trochu zaujal. Tak prosím diskutujte, přehánějte...